Wat is rouwtherapie?

Wat is rouwtherapie?

Cliënten die moeite hebben met een gebeurtenis in hun leven kunnen hier heel erg last van krijgen en baat hebben bij rouwtherapie. Rouwtherapie kan helpen bij het verwerken van een scheiding, een grote verandering of een verlies van iemand dierbaar in je leven. Als je als ouders merkt dat je kind moeite heeft met het verwerken van een gebeurtenis of een verlies. Dan kan rouwtherapie heel veel baat hebben voor jouw kind. Hiermee kan het kind de gevoelens een plekje geven. Belangrijk is dat de gevoelens worden geuit. Dit kan helpen   met het geven van een plekje, zodat je geen last meer hebt van de gebeurtenis. Af en toe kan het erg moeilijk zijn om het allemaal te verwerken en om dit vervolgens te uiten. Ook kan een kind veel moeite hebben met veranderingen in het leven en hierdoor moeite krijgen met het uiten van emoties.

De rol van rouwtherapie

In onze wereld wordt er niet fijn gereageerd op alles wat maken kan hebben met rouw en verlies. Rouwende mensen worden geholpen en getroost, maar bij heel veel mensen valt dit ook niet goed op. Dat kan als gevolg leiden tot schade op lichamelijke en geestelijk vlak. Het kan leiden tot depressies, vermoeidheid en zelfdoding. Rouwprocessen gaan vaak niet zoals verwacht en kunnen hun eigen weg nemen. Mensen kunnen het verlies in pijn niet onder controle houden en dit kan te zien zijn in de hoeveelheid emoties en deze kunnen ze geen plekje geven.

Hoe kun je het best rouwen?

Mensen die weleens een rouwproces hebben meegemaakt zullen dit niet goed kunnen afsluiten en dit is ook erg moeilijk. Soms ga je onverwachts terug naar de gebeurtenis en dit is vaak helemaal niet fijn. Er kunnen hierbij verschillende emoties komen kijken en iedere emotie is weer anders. Elke situatie is bij mensen anders en natuurlijk ook ieder rouwproces. Vaak wordt er geadviseerd om bij een rouwproces rekening te houden met rust, dit zorgt ervoor dat je alles kunt laten bezinken. Op deze manier accepteer je jouw emoties en kun je het een plekje geven. Het kan ook handig zijn om steun te zoeken bij iemand in jouw vertrouwelijke omgeving. Ook kun je professioneel hulp gaan zoeken, deze specialisten weten hier alles van af en zijn gespecialiseerd in rouwprocessen. Het zoeken van afleiding en gezelschap kan ook erg van belang zijn om je emoties makkelijker te verwerken.

Reacties zijn gesloten.